Römork Uygunluk Belgesi
Römork uygunluk belgesi araçların kanunlarda belirtilen asgari güvenlik şartlarına, imalat özelliklerine, kulanım yapısına uygunluğunun göstergesidir. Römorkların trafiğe çıkması ve ruhsat tescili için römork AT Tip Onay belgesi alınmalıdır. Yürürlüğe giren ithalat ve ihracat kanunları kapsamında Avrupa Ekonomik ülkeler topluluğunda ve Türkiye içinde bu belge zorunlu hale gelmiştir..
Römork ruhsatı yarı römork, tam römork, merkez, dingilli ve Low Bed tip modeller için ayrı ayrı düzenlenir. Farklı alanlarda kullandığınız römork için yasalar uygun bir şekilde seyahat imkanı Römork ruhsat belgesi ile elde edebilirsiniz. Satın alınan römorkun faturasının yanında üretici firması tip onay belgesi vermelidir. Römork üretimlerinde kişiye özel tasarımlar yapılabiliyor. Kullanım alanınıza özel yük kapasitesinde ve modelinde römorklar imal edilebiliyor. Her model için ruhsat belgesi alınmalıdır.
Römork Tip Onay Belgesinin Alınma Süreci
Römork projesi imalatını yapan firma tarafından hazırlanır. Tip onay belgelerinin çıkma süresinde öncelikle imalat ya da tadilatlar yapılır. Sonrasında belirlenen kriterlere göre projeler hazırlanır. Sonrasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığından test kuruluşuna yönlendirme yazısı alınır. Test kuruluşunun talep ettiği evraklar ve dökümanlar hazırlanır. Bu şekilde testlerin yapılması ile Römork ruhsat çıkarılması için önemli aşamalar tamamlanmış olur. Bakanlıktan onay alınmasının ardından deri tadilatla varsa TSE onay başvuru yapılır.
Römork vergisi bulunmaz. Bir kamyonet gibi yüksek fiyatı olmayan, modeli değişmeyen, sigortası, vergisi olmayan ve değer kaybetmeyen bir araç olarak düşünülebilen römorklar, trafikte kullanılabilmesi için birkaç kriter bulunuyor. 750 ‘a kadar yük taşıyan modeller için ruhsat gerekli olmazken bu yük üzerinde bir taşıma için römork ruhsata işlenmesi gereklidir.
Römork ruhsatı nasıl alınır konu başlığında ise yüklü ağırlığı 750 kg’ı aştığında römorkların tescil ettirilmesi gereklidir. Bunun için plaka alınmalı ve kullanacak sürücülerin ehliyetleri de römork kullanımı kapsamında tadil ettirilmelidir. Römork kullanımı için kanuni şartlar arasında çeken aracın plakasının römorka takılması, belirli kg üzerindeki araçların tecil ettirilmesi yer alır. Sürücü römorklu ehliyet için uygulamalı sınava girer. Römorklu araç kullanımında normal araçların hız sınırı römorklu kullanımlarından 10 km/s eksik olmalıdır. Römorklu araçlar otoyol ve köprü geçişlerinde ek ücrete tabidir.