Römork Özellikleri
Römork özellikleri bakımından her kullanım alanında oldukça verimli araçlardır. Çeşitlerine göre özellikleri değişir. Genel olarak yük taşımaya yarayan ve motorlu araçlar arkasına takılan bu araçlar tekerlekli ve motorsuzdur. Tam ve yarı römork modelleri olarak iki başlıkta incelenebilirler. Tam modeller ön aksa sahiptir. BU şekilde çekici araca çok fazla yük bindirmez.
Traktör ve kamyon gibi ağır vasıta araçlarda ticari amaçlı olarak kullanılabilirler. Yarı modellerde yükün bir bölümü taşıyıcı araçlara biner. Bu nedenle çekme kuvveti daha az araçlarda kullanılabilirler. Geniş bir kullanım alanına sahip olan römork çeşitleri kamp ve seyahat içinde tercih edilebiliyor. Nakliyat alanında pek çok sektör için verimli kullanılan araçlardır.
Römork Çeşitlerinin Özellikleri
Römork özellikleri ağırlığına ve kullanım alanına göre değişir. Kullanım alanlarına göre farklı teknik özellikleri bulunan bu araçlar tarım, askeri ve taşımacılık gibi alanlarda çok fazla ihtiyaç duyulan özelliklere sahiptir. Özellikle ek maliyet gerektirmeden taşıma kapasitesini artırması çiftçilerin çok fazla işine yarar. Kullanım alanına göre römork teknik özellikleri değişir. Bisiklet römorku olarak tanımlanan modeller birkaç metreküp kadar hacim yük taşıyabiliyor. Yapı römorkları ise inşaat projelerinde depolama, yemek tesisi ve ofis gibi ihtiyaçlarda geçici kullanımlar için tercih ediliyor. Seyahat römorku olarak karavan şeklinde modeller öne çıkıyor. Kampçılar arasında oldukça popüler olan bu modeller askeri alanda da çok verimli kullanımları ile tercih edilir. Orta ölçekli kamyonlar ve otomobillerin arkasına takılarak kullanılabilen karavan römork modelleri ihtiyaçlara göre farklı boyutlarda üretilebiliyor.
Römork özellikleri bakımından tam römorklar ön ve arka aksı bir arada bulundurur. Bu motorsuz taşıtlar daha çok yük taşımacılığı yapan traktör, kamyon ve tırlarda kullanılmaktadır. Motosiklet römorku olarak bilinen römork çeşidi tek ya da iki tekerlekli olarak üretilir. Kullanılacak motosikletin boyutuna göre tasarlanır. Kırsal bölgelerde hafif yüklerin bu şekilde taşınması için tercih edilir. Yoğun trafik olan yerlerde kullanılması pek önerilmiyor. Bu alanlarda ek güvenlik tehlikesi oluşturacaktır. Tekne ve traktörlerde kullanılan römork modeli kullanım alanları ile uyumlu özelliklerdedir. Ağırlık bakımından ise 5 şekilde sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırmalarda yük ağırlığına göre yapılır.