RÖMORK NASIL KULLANILIR?
Römork nasıl kullanılır alanında araştırmalar yapanların bu alandaki mevzuata uygun hareket edebilmeleri için oluşturulan yasal düzenlemeleri bilmeleri gereklidir. Aracın elektrik prizine ve çeki demirine takılması ile römork kullanılır. Çeki demiri hemen hemen her araçta bulunur ve aracın marka- modeline göre projelendirilir. Projelendirmeyi yapanlar uzman mühendisler olmaktadır. Araç sahipleri römork kullanımı için ruhsat çıkartırken yük kapasitesi baz alınır. Yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçmiyor ise römorklar için herhangi bir işleme gerek duyulmaz. Yüklü ağırlığı 750 k’a kadar olan yarı römork ve römorkların arkasına çeken araca verilen numarayı taşıyan araca ise plaka takılacaktır. Bu şekilde resmedilmesi gereklidir. Yüklü ağırlık 750 kg’a geçerse römork için ruhsat çıkartılması gereklidir. Bunun için Karayolu Uygunluk Belgesi adı altında trafik sicili yaptırılmalıdır.
Römork Takarak Taşıt Nasıl Kullanılır?
Römork için ehliyet almak için römorkun kullanılacağı aracın cinsine göre ehliyet başvuruları yapılır. B, C, E sınıfı ehliyet sahipleri araçlarında en fazla 750 kg’a kadar yük taşıyan römorkları kullanabilir. 750 kg üzerinde olduğunda uygulamalı sınavlardan geçilmesi ve bu araçların belgelerine işlenmiş olması yasal bir zorunluluktur. Uygulamalı sınavlar yapılırken römorklu araçlar kullanılır. Römork araca bağlanırken destek tekerinin manivelası çevrilir. Bağlantı tertibatının yüksekliği belirlenir. Kaplin çeki ise topuzun üzerinde yer alacak tarzda ayarlanır. Destek tekerinin manivelası sola doğru çevrilir. Bu işlemde topuz yuvası açık tutulmalıdır. Kaplin çeki topuzu kavrayana dek destek tekeri indirilmelidir. Bu şekilde römorkun araca bağlanması sağlanır. Her römorkta güvenlik halatı bulunur. Herhangi bir nedenden dolayı römork araçtan ayrılır ise güvenlik halatı römorka acil fren yaptırır. Kötü sonuçlar oluşması engellenmiş olur.
Römork Bağlı Trafiğe Nasıl Çıkılır?
Römork bağlı araç trafiğe çıkmadan önce aracın aynaları ayarlanır. Bu ayarlama römorku kolay takip açısından önemlidir. Lastik basınçlarını gözden geçirmek ve bijon somunlarını güvenli ve sıkı olduğundan emin olmakta önemlidir. Bu alanda römork takılı araç nasıl kullanılır araştırmaları yapılırken sinyal ve ışıklandırma lambalarını kullanarak diğer araçların römorku fark etmesi sağlanır. Özellikle dönüşlerde römorkun hareketlerinin takibi sağlanabilir. Araç römorka bağlandığında kullanımı değişir. Römorklu araç kullanımı için dikkat edilmesi gereken önemli bir kriter ise çekilen römorkun toplam ağırlığına göre aracın frenleme sisteminin uzamasıdır. Bu durum göze alınarak araç takip mesafesi fazla tutulmalıdır.