RÖMORK AZAMİ YÜKLÜ AĞIRLIĞI NEDİR?
Römork azami yüklü ağırlığı nedir konusunda araştırmalar yapan bireyler kullanımlarında yasal düzenlemeler çerçevesinde olmak için arayış içerisindedirler. Yük ya da insan taşımak için üretilen bu motorsuz araçlar motorlu araçlar tarafından çekilir. Motorlu araç sahipleri römork azami yük ağırlığı belirli bir aralıkta yük taşıyabilir. Azami yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçmeyen modeller hafif römork olurken bir kısmı araç üzerine oturan ve hem taşıdığı yükü hem de kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araçlar tarafından taşınan modele yarı römork denilir. Hafif römork en yaygın olarak kullanılan modeldir. Bu alada azami römork yük ağırlığı 750 kg’ı geçmeyen olacaktır.
Römork Çekme Kapasitesi
Römork azami yüklü ağırlığı nedir araştırmalarında römork çekme kapasitelerinin bilinmesi gereklidir. Araç sahipleri araçlarının römork takma kapasitesi için araştırmalar yaparlar. Katar ağırlığı olan her araca römork takılabilir. Aracın çeki demiri takılma durumu ve römork çekme kapasitesi için araç şasi etiketinin kontrol edilmesi gereklidir. Etiket üzerinde katar ağırlığı bulunmuyor ise araçlara römork takılmaz. Örneğin bir aracın azami yüklü kütlesi 2252 kg ve katar ağırlığı 3600 kg oluyor ise bu araca azami olarak takılabilecek römork azami çekme ağırlığı 3600-2252: 2348 kg olmaktadır. Bu değer azami yüklü römork kütlesi olmaktadır. 750 kg’dan daha ağır römorkların frenli olması da önemli bir detaydır.
Römork Azami Yüklü Ağırlığı
Römork azami yüklü ağırlığı nedir başlığı altında yasal olarak her araç ve modeli için çekme kapasitesi yer alır. Motoru ve vites kutusuna göre rakamlar belirlenmektedir. Bir römork ile sürüş yaparken hızınızın 100 km/sa ile sınırlanması şartı bulunur. Aracın brüt araç ağırlığını maksimum 100 kg aşmamasına izin veriliyor. Bu alana römork azmi yükü belirlenir ve hız gibi farklı araç kombinasyonları için ulusal yasal gereklilikler takip edilmelidir. Maksimum ağırlık fresn uygulanmamış römork ile 750 kg olurken maksimum çekme topuz yükü 50 kg olabiliyor. Her aracın azami römork yükü farklı olacaktır. Ehliyet sınıflarına göre çekme kapasiteleri kullanılabilir. Traktör gibi araçlarla ticari amaçla olmadığı sürece römork kullanılabilmektedir.